На ден 14.03.2023 год, Здружението Иницијатива за развој и инклузија на заедниците – ИРИЗ – IDIC како дел од проектот „Поддршка на изборните реформи во Северна Македонија“ на Владата на Швајцарија кој го спроведува Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС), а грантовите ги администрира Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), спроведе герила акција насвловена како – Црвен картон за дивите депонии во Шуто Оризари.

Герила акцијата ја реализираа мобилизаторите. Нашата герила акција беше составена од еден куп на најлоснки кеси кои изгледаа како мини депонија со натпис – Врвен картон за дивите депонии во Шуто Оризари, и ке беше оставена пред влезот на канцелариите на Град Скопје.

Активностите се дел од проектот „Поддршка на изборни реформи” на Владата на Швајцарија, имплементиран од Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС). Искажаните ставови, мислења и содржини на овие активности не мора да ги отсликуваат ставовите на донаторот, проектот или имплементаторот.