Над 5000 граѓани од Општина Шуто Оризари се оставени без основна здравствена заштита и тоа сред пандемија.Здруженијата кои секојдневно работат на терен апелираат до институциите за алармантната состојба веќе подолго време, а денес, организираа и креативна акција преку која на Поликлиниката Шуто Оризари ѝ ја доделија првата светска награда за најлоша поликлиника.

Како дел од акцијата, а поттикнати од лошата состојба со здравството во Шуто Оризари, здруженијата ИРИЗ, Романо Чачипе, НРЦ и СТАНИЦА П.Е.Т, организираа и пункт со златна рипка која исполнува желби, со надеж дека ако не институциите, тогаш барем златната рипка ќе им ги исполни желбите за основна здравствена заштита и пристап до квалитетни здравствени услуги.

Погледнете ги фотографиите од настанот подолу, а повеќе за акцијата прочитајте тука: https://bit.ly/31g07NS
Линк од видео:https://www.facebook.com/24vesti.mk/videos/206809651233640/
Линкови од портали кои биле присутни на настанот:
https://kanal5.com.mk/srede-pandemija-gragjani-od-shuto-orizari-bez-matichni-lekari/a466950?fbclid=IwAR2-hSq6_dQHV7boSyzJikmRHCXcIujhX7PdMYbvx9h0OWPYUTZKjEaCzo0
https://alsat.mk/mijera-banore-te-shuto-orizares-pa…/
https://m.youtube.com/watch?v=W9I6zpeW-fk…
https://meta.mk/gragjanite-na-shuto-orizari-bez…/
https://lokalno.mk/vo-vreme-na-pandemija-graganite-od…/
https://www.radiomof.mk/zhitelite-na-shuto-orizari-se…/