Реакција на Здружението ИРИЗ до весникот Вечер за објавениот текст „Чергарите пак се вселија на Кеј“

По објавениот текст на 17 Април во весникот Вечер, „Начекаа за Велигден: Чергарите пак се вселија на Кеј“, Здружението на граѓани ИРИЗ поднесе претставка до Народниот правобранител и реакција до уредничкиот тим на Вечер, со барање за извинување и повлекување на спорниот текст.
Искрено се надеваме дека ваквиот начин на известување на медиумите кон маргинализираните заедници еднаш засекогаш ќе престане и притоа медиумите ќе научат како да известуваат без стереотипи, дискриминација и дискредитирање на одредена заедница.

iriz logoEnglish EN Macedonian MK